FLEURS DU MAL ZOMERCOLLEGES 2023

Fleurs du Mal – het sublieme, de angst, het kwaad

Over de ervaring van het duistere in filosofie en kunst

 ‘Jullie gaven mij modder, ik heb er goud van gemaakt’

Charles Baudelaire

In deze colleges zoeken we de grenzen op van het denkbare. Waar houdt ons verstand op, wanneer neemt onze ervaring het over? Vaak deinzen we terug voor de vele vormen die ‘het kwaad’ kan aannemen. Tegelijkertijd gaat er aantrekkingskracht vanuit waar wij niet ongevoelig voor zijn.

We onderzoeken op welke manier we de angst en het duistere ontmoeten en hoe we daar mee om kunnen gaan. Ook filosofen worstelen hiermee. Hoe zien filosofen als Marquis de Sade, Friedrich Nietzsche, Georges Bataille en Simone de Beauvoir de rol van het kwaad? We verdiepen ons in de bijbehorende tekstfragmenten.

Wij bekijken ook hoe de weerslag van onze duistere kant terecht komt in de literatuur. We staan stil bij onder andere voorbeelden uit de Griekse tragedie, uit het werk van de dichter Charles Baudelaire en de schrijver Joseph Conrad.

Met Edmund Burke verkennen we de transformatieve kracht die de angst, dreiging maar ook de leegte bij ons kan oproepen. Hoe werkt deze kracht in de kunst? We bespreken aan de hand van beeldpresentaties verschillende passende kunstwerken en performances van diverse kunstenaars, van Francisco Goya tot nu.

Tot slot geeft Anne Dufourmantelle ons de moed om toch, ondanks de dreiging en angst, een stap te zetten en het risico te nemen.

● Vier zomercolleges op 18, 20, 25 en 27 juli Vrije Universiteit Amsterdam

Inschrijven:

https://vu.nl/nl/onderwijs/hovo-amsterdam/cursussen-opleidingen/cursus-fleurs-du-mal-het-sublieme-de-angst-en-het-kwaad/data-en-contact

Katja Rodenburg is filosoof, denkt na over kunst en geeft colleges esthetica en kunstfilosofie. Zij is vooral geïnteresseerd in het proces van het maken, en in de raakvlakken met het proces van het denken. Als tentoonstellingen curator maakte zij diverse tentoonstellingen in verschillende musea. Zij schreef eerder onder andere Ik, Ophelia,  over kunstenaars als John Everett Millais en Julia Margaret Cameron, Rineke Dijkstra en Helen van Meene en Armando en de melancholie van het scheppen, over de filosofische thema’s van de kunstenaar. Meer op: www.antheiablossoms.blog