ANTHEIA mini-symposium Van Gogh aan het werk – de kunstenaar in het atelier 21 september 2013 Van Gogh Museum Amsterdam

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Van Gogh aan het werk’ organiseert Antheia weer een bijzondere ontmoeting tussen de filosofie en de kunst. In het mini-symposium ‘Van Gogh aan het werk – de kunstenaar in het atelier’ volgen we de ontwikkeling van de kunstenaar Van Gogh op de voet en komen we tot nieuwe inzichten in het proces van het scheppen van een kunstwerk.

Palette van Vincent van Gogh

Palette van Vincent van Gogh

Over de techniek en het materiaalgebruik van Vincent van Gogh door Edwin Becker

Naar aanleiding van de jubileumtentoonstelling “Van Gogh aan het werk” zien we hoe Van Gogh zich in tien jaar tijd ontwikkelde tot een unieke kunstenaar met een imposant oeuvre. Tijdens de lezing komen de nieuwe inzichten aan bod die zijn verkregen uit het langlopende onderzoek naar de werkwijze van de kunstenaar, Van Goghs atelierpraktijk. Een multidisciplinair team – dat nauw samenwerkte met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Partner in Science Shell Nederland – heeft jarenlang intensief onderzoek gedaan naar de techniek en het materiaalgebruik van Vincent van Gogh. De uitkomsten zijn van grote waarde voor onze kennis over de kunstenaar. Aan de hand van afbeeldingen van de schilderijen van Van Gogh (en ook van zijn tijdgenoten), schetsboekjes, brieven, schildersmaterialen en kunstenaarshandboeken wordt een beeld gegeven van het boeiende ontstaansproces van Van Goghs schilderijen en tekeningen.

Over het scheppen van een kunstwerk en de verbinding tussen het denken en maken door Katja Rodenburg

In deze lezing onderzoeken we de manier waarop Vincent van Gogh nadenkt over het maken van kunst. Mede dankzij zijn vele brieven kunnen we veel te weten komen over hoe hij daar in zijn dagelijkse kunstpraktijk mee bezig is. We lezen niet alleen over hoe hij zijn vaardigheden oefent, maar ook over de manier waarop hij zijn eigen ideeën daarover ontwikkelt. Deze essentiële wisselwerking tussen denken en maken belichten we vanuit het werk van twee filosofen. De inzichten van Aristoteles in zijn boek ‘Poetica’ laten zien wat wat de wortel van de ‘poesis’, het scheppen, eigenlijk is. Naar aanleiding van het boek ‘The Craftsman’ van Richard Sennett kijken we naar het idee van vakmanschap en de manier waarop de kunstenaar zijn eigen manier van kunst maken beoefent en op de proef stelt. Wat kan het proces van het kunst maken aan de kunstenaar en aan ons als toeschouwer laten zien?

Programma

v.a. 10.30 Ontvangst en registratie 11.00 Introductie 11.15 Lezing Edwin Becker 12.30 Gelegenheid tot het gebruiken van de lunch 13.30 Lezing Katja Rodenburg 14.30 Gelegenheid tot het stellen van vragen ca. 15.00 Evt. (Nogmaals) bezoek aan de tentoonstelling. Edwin Becker en Katja Rodenburg zijn vervolgens op zaal aanwezig om vragen te beantwoorden.

Over de sprekers

Edwin Becker is Hoofdconservator Tentoonstellingen van het Van Gogh Museum en kunsthistoricus.Hij is verantwoordelijk voor diverse tentoonstellingen, over kunstenaars als bijvoorbeeld Dante Gabriel Rossetti, Egon Schiele, John Everett Millais en thema’s als Kunstenaarslijsten (In Perfect Harmony) , Art Nouveau: la Maison Bing of Naturalisme (Illusie en werkelijkheid). Hij verzorgde verschillende essays en artikelen voor zowel de bijbehorende catalogi als andere publicaties.

Katja Rodenburg is filosoof, leiderschapsadviseur en tentoonstellingen-curator. Zij publiceerde onder andere Ik, Ophelia (Uitgeverij d’jonge Hond, 2008), over John Everett Millais en het werk van de fotografen Hellen van Meene, Rineke Dijkstra en Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Armando en de melancholie van het scheppen (Uitgeverij d’jonge Hond, 2009), over de filosofische achtergronden van het werk van de kunstenaar Armando en Armando en Aaron van Erp (Uitgeverij d’jonge Hond, 2010). Voor berichten en artikelen rond filosofie, kunst en leiderschap kijk op haar weblog ‘Antheia Blossoms’: www.antheiablossoms.wordpress.com

Informatie en inschrijving

Entree

De kosten voor het gehele programma van het mini-symposium bedragen ( inclusief de informatiemap) € 12,50 per persoon. Dit bedrag is exclusief de entree voor het Van Gogh Museum en verdere verblijfskosten. (NB.: Met museumkaart is de toegang voor het museum gratis)

Inschrijving

U kunt zich inschrijven onder vermelding van uw adresgegevens en telefoonnummer via e-mail: katjarodenburg@antheia.nl

De minisymposia komen tot stand dankzij het Van Gogh Museum en Antheia – Ruimte voor leiderschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s