Van het donker naar het licht: Odilon Redon

‘Een kunstenaar weet heel goed dat van alles wat hij maakt, die werken het beste zijn bedoelingen weergeven en hemzelf onthullen, die in eenzaamheid gemaakt zijn. Elk ontstaan is enigszins schemerig en mysterieus.’

Zo schrijft Odilon Redon in 1913 in zijn Confidenties van een kunstenaar.

Ondanks zijn grotere bekendheid is de kunstenaar zelf raadselachtig gebleven. Het symbolisme, de kunststroming die voornamelijk is ontstaan in Frankrijk en België, is moeilijk te doorgronden. De gedichten van Charles Baudelaire, de schilderijen van Gustave Moreau vormen naast de kunst van Redon de belangrijkste werken die hieruit zijn ontstaan.

Wat willen deze individuele en eigenzinnige kunstenaars?

In ieder geval willen zij hun ongenoegen met de verdere opmars van het rationalisme en het materialisme in de westerse cultuur uitdrukken. Het gebied wat zij betreden vormt het tegendeel ervan. Zij laten een andere kant van de mens zien: ons vermogen om te dromen en de wil om onze verbeeldingskracht te laten werken. En zij wijzen ons op het ‘spirituele’, het onzichtbare geestelijke, zoals het aanwezig is in de natuur en onszelf.

Tijdens de Christmas Lectures Van het donker naar het licht – Odilon Redon en het scheppen van kunst volgen wij in dit perspectief de ontwikkeling van de kunstenaar.

We maken mee hoe hij na een periode vol werken in streng zwart-wit, zijn les noirs, de kracht van het gebruik van kleur ontdekt. En op welke manier hij zijn kleuren in dienst van het onzichtbare gaat laten spreken.

Odilon Redon Christmas Lectures 2022 Katja Rodenburg

Hoe leiden de denkbeelden van het symbolisme tot deze kunstwerken?

In twee dagen onderzoeken wij deze vraag aan de hand van beeldpresentaties en een digitale reader van 28 bladzijden met tekstfragmenten die ik heb samengesteld. We lezen gedichten van Charles Baudelaire en Edgar Allen Poe, een toepasselijk hoofdstuk uit het belangrijke tijdsdocument Tegen de keer van Joris-Karl Huysmans en fragmenten uit de door Redon geschreven essays, waarin hij zelf op zijn werk reflecteert.

Naast de beeldende kunst kijken we dus ook naar de poëzie en de literatuur, en de boeiende wisselwerking die zo tussen de verschillende kunstvormen ontstaat. Met deze inzichten dringen wij door tot de diepere lagen, de ondergrond van het symbolisme.

We sluiten af met het onderzoeken van de zeer grote invloed van Redon op latere generaties kunstenaars: met voorbeelden uit de groep Les Nabis(o.a. Bonnard, Vuillard), Henri Matisse en het Franse surrealisme. We stippen zelfs de invloed van Redon op Gustav Klimt even aan.

Misschien ontdekken we wel dat het symbolisme meer met moderne kunst te maken heeft dan we denken.

Ik verheug mij erop om deze mooie reis te maken, van het diepere donker naar het stralende licht. Nu ook eens een keer in de letterlijke betekenis.

Gaat u mee?

Vragen of opmerkingen? Stel uw vraag per mail of bel mij: 06-38280926

Graag eerst even testen? U kunt ook met mij een afspraak maken voor een proef-zoomontmoeting

In ieder geval,

Tot ziens,

Met vriendelijke groet, Katja Rodenburg

Inschrijving: We houden het eenvoudig. Beantwoord deze mail met vermelding van uw naam en telefoonnummer.*

● Wat zijn dat eigenlijk, Christmas Lectures? Naar Engels academisch voorbeeld zijn we twee jaar geleden deze traditie gestart. Tussen kerst en nieuwjaar organiseren we een online live symposium van twee opvolgende dagen, altijd op 28 en 29 december.

● Wanneer en hoe vinden deze dagen plaats? Online live symposiumdagen per zoom op woensdag 28 en donderdag 29 december 2022 met inloop v.a. 13.00 u, start 13.30 tot 16.00 u, met een kleine pauze rond 14.30 u.

● Hoe kan ik mij voorbereiden? Digitale reader Bij het symposium hoort een digitale reader hand-met de te bespreken tekstfragmenten en citaten, ca. een week voor het symposium ontvangt u dit per mail . Tip: als het mogelijk voor u is, print deze reader uit zodat u het tijdens de colleges bij de hand kan houden. U kunt dit vaak ook laten uitprinten bij een copy shop. U kunt contact met mij opnemen met vragen hierover.

● Hoe kan ik de kunst afbeeldingen volgen? Beeldpresentatie Tijdens het symposium onderzoeken we de vragen aan de hand van veel beeldmateriaal, de presentaties worden gedeeld en verschijnen op uw scherm.

● Kan ik zelf ook vragen stellen? Vragen Bij de colleges is er gelegenheid om vragen te stellen. Dit doen we live op het eind van elke middag. Tussendoor kunt u als dat nodig is begripsvragen stellen in de chatfunctie.

● Wanneer krijg ik de uitnodiging met de link naar het symposium? Link symposium U ontvangt de link naar de ONLINE LIVE -colleges via Zoom op allebei de dagen voor 9.00 u.

● Hoeveel bedraagt de entree? Entree twee symposiummiddagen, digitale reader, digitaal dossier met lees/literatuurlijst met verder studie-en verdiepingsmateriaal : 70,- (incl.btw)

● * Bij de bevestiging van uw inschrijving ontvangt u de betaalgegevens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s