Vuur, aarde, lucht en water

De meest oude filosoof, die traditioneel aan het begin van het westerse denken wordt geplaatst, wordt niet voor niets ‘de duistere’ genoemd.

Proberen te achterhalen hoe Heraclitus denkt, uit slechts een handvol zinnen en stukjes (ca. 126) lijkt op het uitvoeren van filosofische archeologie.

Heraclitus Katja Rodenburg

Toch rijst er uit die paar fragmenten een indruk van zijn persoonlijkheid op en, soms in een korte flits, het waarom van zijn inzichten. En krijgen we ook een gevoel van, zou ik zeggen, zijn vasthoudendheid.

Hij staat met de voeten op de aarde. Kijkt omhoog en weer naar beneden, voelt de zandkorrels onder zijn voeten, de wind op zijn huid en loopt door het water naar de overkant. Om zich daarna te warmen aan het vuur.

Soms klinken zijn overgebleven woorden als een mantra, als een meditatie. Bijvoorbeeld fragment 10: Samenvoegingen zijn gehelen en geen gehelen, het overeenstemmende is het tegenstemmende, wat samenklinkt is een wanklank, en uit alles één en uit één alles.

Ik moest weer aan hem denken toen ik een recent interview las met de land-art kunstenaar Richard Long. Zevenenzeventig jaar is hij alweer. Ik volg hem al lang op zijn weg. Naast zijn kunstwerken raak ik ook op zijn proces van werken niet uitgekeken.

Net als bij Armando in zijn latere periode, draagt Long inmiddels heel wat met zich mee. ‘I now have a lot of history, zegt hij. Het voelt alsof ik, elke keer dat ik ga wandelen, de geschiedenis van al die andere wandelingen die ik heb gemaakt, meedraag in mijn rugzak’.

Voor mij een aansporing om deze twee werelden weer met elkaar in contact te laten komen. In de online-live lezing Vuur, aarde, lucht en water – Heraclitus en Richard Long lezen we een keuze uit de klassieke fragmenten van Heraclitus en gebruiken we dit als uitgangspunt om  in het tweede deel van de lezing het werk van Richard Long te benaderen.

Als ik kijk naar wat ik dit jaar ga doen, staan de meeste colleges en presentaties in het teken van de schoonheid. Vragen daarover zijn in de filosofie van de kunst weer actueel aan het worden. Daarom sluiten we af met een antwoord op de vraag waar de schoonheid schuilt in het werk van de filosoof Heraclitus en de kunstwerken van Richard Long.

En ja, ik lees ook dat het Rijksmuseum Long heeft uitgenodigd om vanaf mei zijn werk in de Rijksmuseumtuinen te laten zien. Benieuwd welke ingrepen hij in het stadse tuinlandschap gaat doen.

Inschrijven: via mail naar katjarodenburg@antheia.nl

Online live lezing per zoom op vrijdag 3 februari van 10.15 – 12.00, inloop v.a. 10.00 u

Vragen Bij de lezing is er gelegenheid om vragen te stellen

Beeldpresentatie Tijdens de lezing verschijnt de presentatie op uw computer, tablet of telefoon

Link lezing U ontvangt de link naar de ONLINE LIVE -lezing via Zoom op vrijdag 3 februari voor 9.00 u.

Voorbereiding Enkele dagen voor de lezing ontvangt u een digitale hand-out met de fragmenten van Heraclitus en Richard Long die we gaan bespreken

Digitaal dossier Binnen een week na de lezing ontvangt u een bijpassend kort digitaal dossier per mail

Entree online-lezing: 18,00 (incl.btw)

● Bij de bevestiging van inschrijving ontvangt u de betaalgegevens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s