F.G. Lorca wandelt door het Albaicín in Granada

In ‘Impressies van Spanje’ ( Impresiones y paisajes) schetst de jonge Federico García Lorca een indringend beeld van de oude Moorse wijk op de heuvel.

Het licht van de opgaande zon laat het Albaicín opnieuw verschijnen: ‘En alle zachte, bleke plekken van weifelachtig blauw veranderen in schitterende flonkeringen, en de oude torens van het Alhambra zijn fonkelingen van rood licht…(-) De zon van Andalusië begint zijn vuurlied te zingen waarnaar alle dingen bevreesd luisteren.’

In de wijk zelf vindt Lorca een wonderbaarlijke mengeling van tegenstellingen. Het sacrale en het profane zijn hier met elkaar vervlochten en vormen samen een aantrekkelijk én afschrikwekkend geheel. Terwijl in een klooster het orgel wordt bespeeld, staat er een man op straat luidkeels te vloeken. Even verderop: ‘lispelen pikzwarte prostituees met grote ogen, met paarse kringen onder hun ogen (-).’ Later beschrijft hij het zien van een oude en door haar beroep sterk aangetaste vrouw als een nachtmerrie op een klaarlichte dag.

In het stuk ‘Geluiden’ komen we een andere oudere dame tegen. In de gedaante van een oude klok houdt ze zich staande temidden van de geluiden van de andere klokken van de vele torens in het Albaicín: ‘…het is een oude vrouw die bidt… en ze berispt de jongeren vanwege hun begeerten die nooit werkelijkheid zullen worden…’

Lorca’s stukken over het Albaicín en Granada beslaan slechts enkele bladzijden in zijn boek. Maar de intensiteit van zijn ervaring op schrift is wonderbaarlijk groot. Dat maakt dat de lezer niet alleen de woorden, maar ook de emoties, het eigen ‘licht en donker’ van de schrijver letterlijk kan proeven. Zo maakt hij ons bijna ongemerkt deelgenoot van zijn eigen verlangen.

‘Een lucht geladen met gitaararpeggio’s en bedaarde kreten van het zigeunerdom. De klank van kwezelige stemmen en het wram wram van hunkerend zigeunergefeest.’

Federico García Lorca Impressies van Spanje Meulenhoff Vertaling door Barber van der Pol

Federico García Lorca Impresiones y paisajes (oorspronkelijke uitgave: 1918) in: Obras completas I

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s