Zomercursus Armando en de melancholie van het scheppen

Vooraankondiging

Armando en de melancholie van het scheppen

Zomercursus HOVO Erasmus Universiteit Rotterdam

Drie dagen: 11 juli, 13 juli en 15 juli 2011

13.30-16.00 u, inclusief pauze

Docent: Drs. Katja Rodenburg

In de cursus Armando en de melancholie van het scheppen gaan we in op de grote thema’s in het werk van de veelzijdige kunstenaar Armando: de melancholie, de schoonheid van het kwaad en het verlangen naar het woud.

Van waar uit schept hij beeldende kunst, een gedicht, een verhaal? We volgen de kunstenaar bij het maken van zijn kunstwerken en onderzoeken de filosofische en literaire wortels waar ze uit voortkomen. Daarbij ontmoeten we onder andere de denkbeelden van de filosofen Arthur Schopenhauer en Friedrich Nietzsche. Ook een schrijver als Ernst Jünger komt aan bod.

 De melancholie van het scheppen: wat is de rol van de melancholie in het scheppen van de kunst?

We bespreken onder andere het werk ‘Melencolia I’ van Albrecht Dürer, gedichten van Michelangelo en John Keats en de Melancholie -werken van Armando.

 De schoonheid van het kwaad: wat betekent dit voor Armando?

De gedachten van Ernst Jünger, Arthur Schopenhauer en Friedrich Nietzsche en Georges Bataille over de donkere oorsprong van de schoonheid.

 Het verlangen naar het woud: wat zoekt Armando in het woud?

Samen met Mircea Eliade en Rudolf Otto denken we na over onze plaats in de wereld en bespreken we het werk van onder andere de schilder Caspar David Friedrich.

Katja Rodenburg presenteert de inhoud van de cursus in een variatie van werkvormen. Inleidingen, beeldpresentaties, muziekfragmenten en gezamenlijke beeld- en tekstbesprekingen vormen samen het programma. De deelnemer krijgt zo ruim de gelegenheid om actief aan de dagen deel te nemen. Daarbij komt Armando zelf ook aan het woord, onder andere in de vorm van film- en geluidsfragmenten.

Katja Rodenburg is filosoof, tentoonstellingen-curator en leiderschap-adviseur. Zij publiceerde diverse boeken waaronder ‘Armando en de melancholie van het scheppen’ (Uitgeverij d’jonge Hond, 2009)

Praktische informatie

Deelnemersgeld: 97, 50 euro inclusief koffie en thee tijdens de pauzes

U kunt zich inschrijven via deze link: http://www.eur.nl/hovo_rotterdam/zomeracademie/filosofie_religie/filosofie/armando

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s