El Aura – een film van Fabián Bielinsky met Ricardo Darín

Wat gebeurt er wanneer je plotseling een epileptische aanval voelt aankomen? In de film ‘El Aura’ brengt de Argentijnse acteur Ricardo Darín dit indrukwekkend in beeld. Hij laat ons dit bijzondere ‘tussen-stadium’ van het bewustzijn niet alleen zien, maar ook voelen.

Hoofdpersoon Espinoza is een taxidermist. Hij zet dieren op voor musea en laat zich daarbij niet door zijn vrouw storen als die zijn aandacht wil trekken. Dan zet hij de klassieke muziek gewoon wat harder. Op dezelfde dag dat zij hem verlaat gaat hij een kort uitstapje maken naar het bos. Het is het begin van een reeks gebeurtenissen die hem de kans zullen bieden om zijn droom te kunnen verwezenlijken: het uitvoeren van een tot in de puntjes voorbereide en geplande overval op een geldtransport. Vanaf dat moment gaan droom en werkelijkheid uiteen lopen. Vooral als je ook nog op de meest onverwachte momenten erop moet rekenen dat je hersenen je in de steek zullen laten.

Regisseur Bielinsky benadrukt dat deze film in samenwerking met zijn hoofdrolspeler organisch is ontstaan. Zozeer zelfs dat ze beiden regelmatig verbaasd stonden over wat Espinoza nu weer uitvoerde. ‘Zag je wat hij deed?’ riep Darín dan enthousiast na de net opgenomen scène. Het verhaal is ook daarom meer geworden dan het verslag van een overval, die onvermijdelijk anders loopt dan voorzien. De personages zijn gecompliceerde persoonlijkheden die in onverwachte situaties op elkaar moeten reageren. Het landschap, de bergen, de jachthutten, het casino en het machtige woud dragen sterk bij aan de sfeer. Het is onmiskenbaar een vooral verwarrende ‘couleur locale’, waarin vreemde figuren en marginalen van de gewone maatschappij hun toevlucht zoeken.

Onder de gebeurtenissen die zich hier afspelen ligt echter nog een diepere laag. De man uit de grote stad Buenos Aires merkt dat in de natuur alles anders is. Het bordeel langs de kant van de weg heet ‘El Eden’, maar is zeker geen paradijs. Uitgerekend een kindertekening zal de bewoners noodlottig worden. Eerst ervaart Espinoza aan den lijve hoe moeilijk het is om een geweer te richten op een hert. Later dwingt de menselijke natuur hem om daar anders over te denken. Zo krijgt de opzetter van dieren onverwacht een gehavende wolfshond als metgezel. In zijn werkplaats zal hij door blijven gaan met het weer tot leven brengen van dode natuur. Maar de blik van een levend wolvenoog verpulvert in een fractie van een seconde al die net-echte natuur tot niets dan stof.

El Aura – met Ricardo Darín in de rol van Espinoza.

Regisseur: Fabián Bielinsky Argentinië (2005)

Via http://www.youtube.com kan de trailer van deze film bekeken worden:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s