Het creatieve proces Lezing op 29 mei 2011

Met het hoofd in de handen – het creatieve proces in het atelier

Wat gebeurt er eigenlijk in het atelier? Op de meeste toeschouwers oefent deze werkruimte een grote aantrekkingskracht uit, want: ‘dit is toch de plaats waar het gebeurt.’ Maar is dat wel zo? Want wat speelt er zich in het hoofd van de kunstenaar af tijdens het vormgeven van een werk? Dat is nu juist iets dat je niet kan zien wanneer je een atelier betreedt.

Samen met de filosofen Friedrich Nietzsche en Georges Bataille ontdekken we de verschillende krachten die kunst voortbrengen met een bijzondere rol voor ‘tijd’ en ‘plaats’ in het scheppingsproces.

Daarna bezoeken we vier verschillende atelier-opvattingen, waarbij we steeds een ander aspect nader bekijken.

Bij Michelangelo en Dürer stuiten we op de rol van de melancholie, het moment waarop er in het atelier even niets gebeurd. Dan kijken we over de schouder van J.E. Millais wanneer hij zijn beroemde ‘Ophelia’ schildert. Hoe werkt de klassieke dynamiek tussen schilder en model?

In de moderne tijd bezoeken we Francis Bacon in zijn atelier. Maar hij wil alleen zijn met zijn materiaal en stuurt ons weg zodra hij gaat schilderen. Dan komen we terecht bij Andy Warhol die het geen probleem vindt dat we een kijkje komen nemen in zijn Factory. Tot slot onderzoeken we hoe in onze tijd succesvolle kunstenaars en designers steeds meer gaan functioneren als directeur van hun eigen atelier-fabriek. Hoe kunnen zij het creatieve proces in de hand houden?

Praktische informatie

De lezing vindt plaats in Oss op zondag 29 mei, van 14.00 u tot 16.00 u. De toegang is 5 euro per persoon, voor studenten 2 euro per persoon. Deze dag is georganiseerd door K 26 en vindt plaats in het gebouw aan de Kruisstraat 26 in Oss. Kijk ook op: www.k26.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s