Almudena Grandes Luchtkastelen bouwen ten tijde van La Movida

In ‘Castillos de cartón’ (2004) beleven de drie hoofdpersonen ieder op hun eigen manier een gouden tijd. Met elkaar maken ze een wereld die alleen van hun drieën is en waar voor anderen geen plaats is.

Almudena Grandes roept levendig de jaren tachtig van ‘La Movida’ op, de roerige en interessante periode in de Spaanse geschiedenis na Franco. Direct na de dictatuur ontstaat er begrijpelijkerwijs een grote behoefte aan het vormen van een nieuwe en eigen identiteit, waarin vooral de lang gemiste vrijheid voorop staat. Nieuwe culturele vormen gaan hand in hand met veel experimenteren met drugs, sex en muziek. Filmmaker Pedro Almodóvar zou verreweg de meest succesvolle representant van deze periode worden.

Hoe ziet het leven er voor hen uit? ‘- we gingen naar de bioscoop, inkopen doen, halverwege de middag een eindje om lopen zonder ander doel dan een beetje door de stad te slenteren, en s’avonds gingen we stappen in bars die er niet zo erg aanbevelenswaardig uitzagen, groezelige tenten van het historische Malasaña met keiharde muziek, zwartgeschilderde muren, een eigenaardige fauna van punkies en trendies op de dansvloer, – ’

In ‘Luchtkastelen’ ontmoet het meisje dat zich José noemt op de kunstacademie twee mede-studenten, Marcos en Jaime. Samen verkennen ze het leven, de liefde en de kunst. Pas jaren later zal blijken wat ze écht en onontkoombaar voor elkaar betekenen. En passant schetst Grandes overtuigend wat het betekent om een beginnend kunstenaar te zijn. De zoektocht naar een eigen identiteit in de kunst is niet eenvoudig, met op de achtergrond altijd de angst ‘niet goed genoeg te zijn’. En wat is dan ‘goed genoeg’ in de moderne kunst? Wanneer één van hen een definitief antwoord op deze vraag vindt haalt de tijd hen in, zonder mededogen.

In ‘Vestiges de la Movida Madrileña’ onderzoeken de Franse journalisten Thibault Rossi en Jean Tricoire wat de Movida betekende en wat er van over is.

Met Franstalig commentaar, interviews echter in het Spaans met ondertiteling in het Frans.

Kijk op:

Luchtkastelen verscheen in 2006 in het Nederlands bij Prometheus Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s