Antheia mini-symposium – Bewogen beelden Snapshot schilders en fotografie 1888-1915 10 december 2011 Van Gogh Museum Amsterdam

Naar aanleiding van de tentoonstelling Snapshot – Schilders en fotografie 1888-1915 in het Van Gogh Museum in Amsterdam organiseert Antheia met het mini-symposium Bewogen beelden weer een bijzondere ontmoeting tussen de filosofie en de kunsten.

In 1888 brengt de uitvinding van de compacte Kodak camera fotografie binnen het bereik van iedereen die gefascineerd is door deze nieuwe technologie. In tegenstelling tot de vroegere techniek wordt het nu betrekkelijk eenvoudig om beelden te fotograferen in de directe omgeving: het ‘snapshot’ is geboren. Ook kunstenaars ontdekken de nieuwe mogelijkheden van dit medium en experimenteren graag. In de tentoonstelling zijn foto’s, schilderijen, prenten en tekeningen te zien van de schilders George Hendrik Breitner, Pierre Bonnard, Maurice Denis, Henri Evenepoel, Henri Rivière, Felix Vallotton en Edouard Vuillard.

Het programma van dit mini-symposium biedt een afwisselende dag, met lezingen en beeldpresentaties en gelegenheid tot vragen stellen. Daarbij maken we niet alleen kennis met de kunstwerken maar ook met de nieuwe rol van fotografie in de kunst en de betekenis van deze ontwikkelingen voor de praktijk van de kunstenaar.

 

● Edwin Becker (Van Gogh Museum) vertelt over de tentoonstelling Snapshot – Schilders en fotografie 1888-1915 . Door de fotografie werden de kunstenaars aangespoord om hun composities nog abrupter af te snijden, te kadreren of juist in te zoomen op het onderwerp. Tegelijkertijd keken ze met hun artistieke blik door de lens van de fotocamera en geven hun foto’s verrassende inzichten in bijvoorbeeld hun onderwerpskeuzes. Bij sommige kunstenaars werden de foto’s ook direct gebruikt als studiemateriaal voor prenten of schilderijen. Met beeldpresentatie.

● Katja Rodenburg (Antheia) belicht de filosofische verhouding tussen het ‘snapshot’ en de werkelijkheid. Op welke manier gebruikt de kunstenaar de fotografie om na te denken over het verschil tussen wat er op de foto verschijnt en wat er te zien is op het papier of het doek? Beïnvloeden deze mogelijkheden het creatieve proces? Hierbij komen de inspirerende inzichten van de filosofen Roland Barthes (Camera Lucida ) en Walter Benjamin ( Het kunstwerk in het tijdperk van zijn technische reproduceerbaarheid ) aan bod. Deze gedachten blijken in onze huidige beeldcultuur actueler dan ooit. In deze lezing nemen we met name het werk van Henri Evenepoel als uitgangspunt. Met beeldpresentatie.

Programma

v.a. 10.30 Ontvangst en registratie 11.00 Introductie 11.15 Lezing Edwin Becker 12.30 Gelegenheid tot het gebruiken van de lunch 13.30 Lezing Katja Rodenburg 14.30 Gelegenheid tot het stellen van vragen

ca. 15.00 Evt. (Nogmaals) bezoek aan de tentoonstelling. Edwin Becker en Katja Rodenburg zijn vervolgens op zaal aanwezig om vragen te beantwoorden.

Over de sprekers

Edwin Becker is Hoofdconservator Tentoonstellingen van het Van Gogh Museum en kunsthistoricus.Hij is verantwoordelijk voor diverse tentoonstellingen, over kunstenaars als bijvoorbeeld Dante Gabriel Rossetti, Egon Schiele, John Everett Millais en thema’s als Kunstenaarslijsten (In Perfect Harmony) , Art Nouveau: la Maison Bing of Naturalisme (Illusie en werkelijkheid). Hij verzorgde verschillende essays en artikelen voor zowel de bijbehorende catalogi als andere publicaties. Bij deze tentoonstelling verscheen de catalogus Snapshot door Elizabeth Easton, Eliza Rathbone, Ellen Lee e.a., een gezamenlijke uitgave van het Van Gogh Museum/The Phillips Collection/Indianapolis Museum of Art en Yale University Press (Engelstalig)

Katja Rodenburg is filosoof, leiderschapsadviseur en tentoonstellingen-curator. Zij publiceerde Ik, Ophelia (Uitgeverij d’jonge Hond, 2008), over John Everett Millais en het werk van de fotografen Hellen van Meene, Rineke Dijkstra en Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Armando en de melancholie van het scheppen (Uitgeverij d’jonge Hond, 2009), over de filosofische achtergronden van het werk van de kunstenaar Armando en schreef een essay voor de uitgave Armando en Aaron van Erp (Uitgeverij d’jonge Hond, 2010). Voor berichten en artikelen rond filosofie, kunst en leiderschap kijk op haar weblog ‘Antheia Blossoms’: http://www.antheiablossoms.wordpress.com

Informatie en inschrijving

Entree

De kosten voor het gehele programma van het mini-symposium bedragen ( inclusief de informatiemap) € 12,50 per persoon. Dit bedrag is exclusief de entree voor het Van Gogh Museum en verdere verblijfskosten. (NB.: Met museumkaart is de toegang voor het museum gratis)

Inschrijving

U kunt zich inschrijven onder vermelding van uw adresgegevens en telefoonnummer via e-mail: katjarodenburg@antheia.nl of via telefoon: 06 38280926.

De mini-symposia komen tot stand dankzij het Van Gogh Museum en Antheia ruimte voor leiderschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s