Juan Antonio, pionier van de flamenco in Nederland

Onlangs overleed op 76-jarige leeftijd Juan Antonio (Poeckling), flamencodanser, choreograaf, docent en artiest. Nadat hij na een operatie wat aangesterkt was ging hij meteen op reis naar Spanje, op de terugreis naar Nederland is hij gestorven.

Juan Antonio tijd danst lange tijd in Spanje en brengt bij terugkeer de flamenco mee naar Nederland.  Zijn invloed als docent is bijzonder groot, een hele generatie Nederlandse flamenco-dans docenten en flamenco-artiesten is door hem gevormd.

Hij werkte onder andere aan de dansacademie van Artez, de voormalige Nel Roosacademie en de Scapino dansacademie.

Niet alleen dansers inspireert hij door zijn jarenlange inspanningen. Ook de gitarist Eric Vaarzon Morel maakt voor het eerst kennis met de flamenco via Juan Antonio. Omdat zijn moeder bij hem danste komt hij als jonge jongen in aanraking met de gitaarmuziek. Van de gitarist die de lessen begeleid leert hij de eerste beginselen van de flamenco, en soms mag hij hem  zelfs vervangen. En de gitarist El Periquín (Peter Kalb) trad diverse keren samen met Juan Antonio op en begeleidde een tijd de lessen van Juan Antonio op de dansacademie in Arnhem.

Juan Antonio blijft lange tijd actief. Zo werkt hij bijvoorbeeld in 2003 nog mee aan de choreografie van de voorstelling ‘Reizigers uit Rajastan’ van het Internationaal Danstheater.

Voor zijn verdiensten is hij in naam van de Spaanse koning geridderd met el Cruz de Cabellero de la Orden del Mérito Civil.

Binnenkort op dit web-log meer over de  invloed en de opvattingen van Juan Antonio.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s