‘Träume von der dOCUMENTA 13’ * d13 Documenta reis van 3 – 5 september 2012 Kassel Duitsland

Naar aanleiding van d13 organiseert Antheia samen met De Gouden Engel kunst en cultuurreizen de reis ‘Träume von der Documenta’. De Documenta, de toonaangevende kunstmanifestatie, vindt slechts om de vijf jaar plaats, en vormt een staalkaart van wat de hedendaagse en eerdere moderne kunst op dit moment ons te bieden hebben.

Deze bijzondere kunst en filosofie-reis biedt een afwisselend programma in een boeiende kunststad, met lezingen en begeleide bezoeken van de verschillende locaties. Daarbij maken we niet alleen nader kennis met de kunstwerken van de Documenta maar ook met de filosofische en kunsthistorische achtergronden van de getoonde werken.

Een heel kleine greep uit de zeer grote groep kunstenaars waarvan het werk te zien is: Pierre Huyghe, Song Dong, Roman Ondák, Giuseppe Penone, Llyn Foulkes, Ryan Gander, Julie Mehretu, Giorgio Morandi, Korbinian Aigner, Gabriel Lester, William Kentridge, Janet Cardiff & Georges Bures Miller maar ook bijvoorbeeld Gustav Metzger, Lee Miller, Charlotte Salomon, Salvador Dali en Man Ray.

Op onder andere de volgende locaties: Fredericianum, documenta-Halle, Neue Galerie, Ottoneum, Orangerie, Karlsaue – park, Hugenottenhaus, zowel overdekt als in de openlucht.

● Katja Rodenburg (Antheia) gaat in de lezing ‘d13: van de theorie naar de kunst…en weer terug- een korte rondreis langs de Documenta-thema’s’ in op de achtergronden van de Documenta 13 en de uitgangspunten van de curator, Carolyn Christov-Bakargiev, en het werk van de kunstenaars die zijn gekozen. De tweede lezing ‘d13 : De blik op de wereld – over nieuwe media en nieuwe manieren om kunst te maken’ belicht de uiteenlopende manieren waarop de kunstenaars van de Documenta naar de wereld kijken. In de lezingen ontmoeten we onder de gedachten van onder meer de Arte povera-beweging, de avant garde en filosofen als Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche, Walter Benjamin en Michel Foucault.

REISINFORMATIE

Reissom: € 365,– (speciale Antheia-prijs)

Inbegrepen: + Busretour Nijmegen/Arnhem – Kassel v.v.

+ Twee overnachtingen in een 4*-hotel in het centrum van Kassel

+ Twee keer ontbijt

+ Twee inleidingen door Katja Rodenburg (kunstfilosoof)

+ Begeleiding door Katja Rodenburg tijdens alle Documenta- bezoeken

+ Toegang Documenta (twee-dagenkaart)

INFORMATIE EN OPGAVE: katjarodenburg@antheia.nl  06-38280926

(VOORLOPIG) REISPROGRAMMA

 MAANDAG 3 SEPTEMBER

 08.30 uur: opstap nabij Nijmegen-CS

09 uur: opstap nabij Arnhem-CS (Sonsbeekzijde)

Ca. 13.30 uur: aankomst in het centrum van Kassel.

15-16 uur: eerste inleiding in het hotel door Katja Rodenburg: “d13: van de filosofie en theorie naar de kunst … en terug” – een korte rondreis langs de documenta-thema’s.

Aansluitend: eerste bezoek aan dOCUMENTA (13) o.l.v. Katja Rodenburg.

De expositielocaties zijn dagelijks geopend van 10 tot 20 uur. Zie ook http://www.documenta.de.

Avond: mogelijkheid om samen te eten.

DINSDAG 4 SEPTEMBER

Na het ontbijt volgt een tweede inleiding door Katja Rodenburg: “d13: blik op de wereld” – over nieuwe media en nieuwe manieren om kunst te maken.

Aansluitend: vervolg bezoek aan Documenta-locaties o.l.v. Katja Rodenburg.

’s Avonds: mogelijkheid om samen te eten en/of activiteiten in het nevenprogramma te bezoeken (o.a. muziek, film)

WOENSDAG 5 SEPTEMBER

Mogelijkheid voor een laatste bezoek aan de Documenta.

Ook mogelijk: bezoek aan Museum Schloss Wilhelmshöhe (bijzondere collecties ‘Oudheid’ en ‘Oude Meesters’). Zie voor informatie over musea in en om Kassel: http://www.museum-kassel.de. Daarna op ‘Standorte’ klikken en verder op het gewenste museum.

15.30 uur: vertrek uit Kassel.

Ca. 19.45 uur: aankomst in Arnhem

Ca. 20.15 uur: aankomst in Nijmegen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s