Een boeiende dag naar aanleiding van de dertiende Documenta. De dOCUMENTA is dé toonaangevende kunstmanifestatie. Om de vijf jaar vormt de Documenta een staalkaart van wat de hedendaagse en eerdere moderne kunst op dit moment ons te bieden hebben. Rond de 860.000 belangstellenden bezochten dit jaar (2012) de tentoonstelling. ‘Documenta (13) is voor de bezoekers geen dagelijkse gebeuren. De tentoonstelling vertegenwoordigt voor de bezoekers eerder een vorm van levende cultuur’, zei curator Carolyn Christov-Bakargiev.
Tijdens de lezingen op de dag ‘Dromen van de Documenta – Kassel Revisited’ maken we niet alleen nader kennis met de kunstenaars en de kunstwerken van de manifestatie maar ook met de filosofische en kunsthistorische achtergronden van de getoonde werken.
Een heel kleine greep uit de zeer grote groep kunstenaars waarvan het werk te zien was: Pierre Huyghe, Song Dong, Roman Ondák, Giuseppe Penone, Llyn Foulkes, Ryan Gander, Julie Mehretu, Giorgio Morandi, Korbinian Aigner, Gabriel Lester, William Kentridge, Janet Cardiff & Georges Bures Miller maar ook bijvoorbeeld Gustav Metzger, Lee Miller, Charlotte Salomon, Salvador Dali en Man Ray.
Op onder andere de volgende locaties: Fredericianum, documenta-Halle, Neue Galerie, Ottoneum, Orangerie, Karlsaue – park, Hugenottenhaus, zowel overdekt als in de openlucht.
Filosoof Katja Rodenburg (Antheia) maakt op deze dag een korte rondreis langs de Documenta-thema’s, de achtergronden van de Documenta 13, de uitgangspunten van de curator, Carolyn Christov-Bakargiev, en het werk van de kunstenaars die zijn gekozen. Ook komen de nieuwe media en nieuwe manieren om kunst te maken en te presenteren aan bod. Op welke uiteenlopende manieren kijken de kunstenaars van de Documenta naar de wereld?. Tijdens de lezingen ontmoeten we de gedachten van onder meer de Arte povera-beweging, de avant-garde en filosofen als Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche, Walter Benjamin en Michel Foucault.
Katja Rodenburg is filosoof, leiderschapsadviseur en tentoonstellingen-curator, en gespecialiseerd in de esthetica, de filosofie van de kunst. Ze schreef onder andere ‘Ik, Ophelia’ en ‘Armando en de melancholie van het scheppen’. Op dit moment werkt ze aan een filosofisch onderzoek rond leiderschap en rond het meest actuele thema in de hedendaagse kunstfilosofie, het sublieme.
Deelname: u kunt zich aanmelden via info@antheia.nl
Datum en tijd: 18 november 2012, ontvangst v.a. 10.00 u start programma 10.30
Locatie: Ten huize van Frans Brinkman, Zuidzijde 1, 7874 TD Odoornerveen
Entree: Er wordt een bijdrage gevraagd van 20 euro per persoon