Filosofie en kunst in Frankrijk – Denken over het lichaam 31 mei – 6 juni 2015 Centre Erasme St. Etienne des Sorts bij Avignon

Vaslav Nijinsky Le Dieu bleu

Vaslav Nijinsky Le Dieu bleu

In deze cursus beproeven we de relatie tussen het denken, het lichaam en de wereld om ons heen. Op welk moment houden wij op met denken? Wanneer begint ons lichaam mee te denken en de wereld te ervaren? Op welke manier zijn we lichamelijk bij de wereld betrokken?

Het denken over het lichaam kent in de geschiedenis zowel hoogtepunten als dieptepunten. De filosofie beweegt zich tussen twee uitersten. Van een denken dat het lichaam volledig ontkend en verontachtzaamd heeft tot een filosofie die er naar verlangt zich te verliezen in woordeloze lichamelijkheid.

Wij krijgen de kans om filosofen als Plato en Montaigne, maar ook Nietzsche, Merleau-Ponty en Foucault te volgen in hun denken over de grens tussen lichaam en geest. Bewust leggen we hier het accent op het denken vanuit het lichaam.

Edvard Munch

Edvard Munch

Hoe werkt dit denken over het lichaam in de praktijk van het leven en de kunst? We ontdekken welke rol het lichaam heeft in het creatieve proces van de kunsten. Kunstenaars presenteren verrassende nieuwe perspectieven waarmee we naar het lichamelijke kunnen kijken. We kunnen zelf ervaren hoe het lichaam in hun werk op het spel wordt gezet. We bekijken en bespreken het werk van bijvoorbeeld de kunstenaars Edvard Munch, Vincent van Gogh en Berlinde de Bruyckere, de danser Vaslav Nijinsky en de choreografe Pina Bausch, de schrijver Yukio Mishima en de dichter-criticus Charles Baudelaire.

Boek Pina Bausch und das Tanztheater Wuppertal

Boek Pina Bausch und das Tanztheater Wuppertal

Elke dag in deze cursusweek kent een afwisselende samenstelling van inleidingen, het lezen en bespreken van tekstfragmenten, beeldpresentaties en poëzie. Ook het schrijven van een eigen mini-essay, onder begeleiding van de docent, staat op het programma.

Literatuur

We lezen uit een syllabus, samengesteld uit fragmenten afkomstig uit de filosofie en de literatuur. Met werk van bijvoorbeeld: Herakleitos, Plato en Epiktetos, Michel de Montaigne, Arthur Schopenhauer en Friedrich Nietzsche, René Girard, Maurice Merleau-Ponty, Michel Foucault en Richard Sennett, Edvard Munch en Vincent van Gogh.

Nietzsche lezen

Nietzsche lezen

Docent

Katja Rodenburg is filosoof, leiderschapsadviseur en tentoonstellingen-curator. Zij publiceerde onder andere ‘Nietzsche lezen’, ‘Ik, Ophelia’ en ‘Armando en de melancholie van het scheppen’.

Cursuslocatie

De cursus vindt plaats in het mooie Centre Erasme in Zuid-Frankrijk. Het centrum ligt in het dorp St. Etienne des Sorts (bij Avignon), aan de oevers van de brede rivier de Rhône.

Foto0414    Foto0408   Foto0419

Meer informatie en inschrijving: Centre Erasme, Centre de philosophie, d’art et de métier: http://www.centre-erasme.nl

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Antheia? Vraag de nieuwsbrief aan via: info@antheia.nl 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s