Oscar Wilde In naam van de schoonheid 25 oktober 2014 Antheia Symposium Dordrecht

Oscar WildeOp 15 oktober 2014 is het 160 jaar geleden dat Oscar Wilde werd geboren. Om dit te vieren organiseren wij het symposium ‘Oscar Wilde – In naam van de schoonheid’, een unieke ontmoeting tussen de filosofie en de kunst. Zijn eigenzinnige manier van denken over kunst staat hierbij in het middelpunt.

Met zijn ogen kijken we naar de werken van andere kunstenaars uit de vaste collectie van het Van Gogh Museum, zoals die van Pierre Puvis de Chavannes, Camille Pisarro en Claude Monet. Edwin Becker (Van Gogh Museum) en Katja Rodenburg (Antheia) nemen u mee naar de fascinerende wereld van de filosofie en de esthetica, en de kunst van de tweede helft van de 19e eeuw en het fin-de-siècle.

De wereld is mijn podium door Katja Rodenburg

We ontmoeten Oscar Wilde op de belangrijkste momenten in zijn leven en werk. In woord en beeld volgen we zijn veelbelovende jaren in Oxford, zijn lezingentour in Amerika, zijn gedachten over mode en inrichting in Parijs en zijn triomf  in de theaterwereld van London. De wereld is zijn podium. Totdat hij in de gevangenis in Reading terecht komt en daarna zijn laatste jaren als persona nog grata in armoede in Parijs moet doorbrengen.

Pierre Puvis de Chavannes

Pierre Puvis de Chavannes

Met de blik van Oscar Wilde – verrassende werken uit de vaste collectie door Edwin Becker

Oscar Wilde was gefascineerd door begrippen als ‘eros en thanatos’ en Japonisme, en was uitstekend op de hoogte van eigentijdse kunst, zoals de werken van Pisarro en Monet, via onder meer zijn bezoeken aan galerij Durand-Ruel in Parijs. Hij was ook verzot op het werk van bijvoorbeeld een proto-symbolist als Pierre Puvis de Chavannes. Verrassende kunstwerken uit de collectie van het Van Gogh Museum van Redon, Stuck, De Feure, Puvis de Chavannes, Gauguin en vele anderen zullen worden besproken met de blik en de visie van Wilde.

De schoonheid van een nieuwe tijd door Katja Rodenburg

Zijn leven lang zoekt Oscar Wilde naar een nieuwe schoonheid. Wij volgen de ontwikkeling van zijn denken over kunst aan de hand van zijn belangrijkste inspiratiebronnen. In het begin is dat vooral het werk van de Engelse Pre-Raphaelite schilders en dichters, en de kunstcritici Walter Pater en John Ruskin. Maar al gauw zijn dat de boeken van Franse schrijvers, zoals Charles Baudelaire en Théophile Gautier. Wat betekent nu precies ‘l’art pour l’art’?

ornament WildeProgramma v.a. 10.00 Ontvangst en registratie 10.30 Inleiding Katja Rodenburg 11.30 Korte pauze 12.00 Lezing Katja Rodenburg 13.00 Lunch 14.00 Lezing Edwin Becker 15.00 In gesprek met de deelnemers, gelegenheid tot vragen stellen en discussie met Edwin Becker en Katja Rodenburg 15.40 Feestelijke herdenking 16.15 Afsluiting

Over de sprekers

Edwin Becker is Hoofdconservator Tentoonstellingen van het Van Gogh Museum en kunsthistoricus. Hij is verantwoordelijk voor diverse tentoonstellingen, over kunstenaars als bijvoorbeeld Dante Gabriel Rossetti, Egon Schiele, John Everett Millais en thema’s als Kunstenaarslijsten (In Perfect Harmony), Art Nouveau: la Maison Bing of Naturalisme (Illusie en werkelijkheid). Hij verzorgde verschillende essays en artikelen voor zowel bijbehorende catalogi als andere publicaties.

Katja Rodenburg is filosoof, leiderschapsadviseur en tentoonstellingen-curator. Zij publiceerde onder andere Ik, Ophelia over John Everett Millais en het werk van de fotografen Hellen van Meene, Rineke Dijkstra en Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin en Armando en de melancholie van het scheppen, over de filosofische achtergronden van het werk van de kunstenaar Armando. Voor berichten en artikelen rond filosofie, kunst en leiderschap kijk op haar weblog ‘Antheia Blossoms’: http://www.antheiablossoms.wordpress.com

Informatie en inschrijving

Entree

De entree voor het gehele programma van het symposium, de informatiemap, koffie en thee, uitgebreide lunch en feestelijke afsluiting, bedraagt € 85,- per persoon.

Inschrijving: Opgave en verdere informatie via: info@antheia.nl

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s