Filosofie en kunst in Frankrijk in het Centre Erasme St. Etienne des Sorts bij Avignon

Foto0414Begin mei gaf ik weer een college-cursus van vijf dagen in het mooie Centre Erasme in Zuid-Frankrijk. Het centrum ligt in het dorp St. Etienne des Sorts (bij Avignon), aan de oevers van de brede rivier de Rhône.

Dit keer was het onderwerp ‘Filosofie van de kunst: van de goddelijke ingeving tot de sublieme ervaring’. Het werd een inspirerende week rond de inspiratie en ervaring in de filosofie en de kunst. Welke rol spelen ze in het scheppen van kunst? Hoe kunnen deze twee moeilijk omschrijfbare momenten betekenis geven aan ons leven?

Foto0412

 


We onderzochten dit aan de hand van het werk van filosofen en kunstenaars, zodat woord en beeld beiden aan bod kwamen. Vorig jaar bloeiden nog de irissen langs de weg, dit jaar was de natuur net zoals in Nederland een stuk vroeger. Foto0408

De rozen op de cour van het centre stonden al uitbundig in bloei. Ook kon ik op een dag lesgeven in de open lucht. Na een korte wandeling langs de wijnstokken besprak ik de teksten uit het boek van Edmund Burke over de ervaring van het sublieme. Heel toepasselijk, zo boven op de berg en met uitzicht op de Mont Ventoux. Foto0419

 

Voor volgend jaar denk ik aan het thema ‘Denken over het lichaam in filosofie en kunst’, met het werk van filosofen als Friedrich Nietzsche, Maurice Merleau – Ponty, Michel Foucault, Walter Benjamin en Georges Bataille. Suggesties zijn welkom!

Ook op de hoogte blijven van de cursus in 2015, volgend jaar in het Centre Erasme? Stuur een mail naar info@antheia.nl onder vermelding van ‘Centre 2015’.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s