Het leven als kunstwerk – Oscar Wilde – Van Dorian Gray tot Andy Warhol HOVO Zomercolleges Vrije Universiteit Amsterdam 7,9,14 en 16 juli 2015

Oscar Wilde portret wikimed cHet leven als kunstwerk 

Bij verschijning roept ‘The Picture of Dorian Gray’ veel emoties op. Het schilderij van de stralende jonge Dorian verandert langzaam in iets dat het daglicht niet kan verdragen…De uitspraken in het voorwoord, zoals ‘No artist has ethical sympathies’ en ‘All art is quite useless’ doen zo mogelijk nog meer stof opwaaien.

Maar het boek is nog veel meer. In het fin-de-siècle van de 19e eeuw verandert het leven snel en diepgaand. Het denken over het leven en de kunst weerspiegelt de vragen waar we nu nog steeds mee worstelen. Hoe kan ik het best mogelijke leven leiden? Welke rol speelt de kunst daarin? Waar ligt de grens tussen fictie en realiteit?

We maken kennis met de beeldende kunst, literatuur en filosofie uit het boek en we bespreken het werk van kunstenaars als Gustave Moreau, Odilon Redon en Dante Gabriel Rossetti en Aubrey Beardsley. Hoe vormen deze gedachten onze moderne opvattingen over kunst? We onderzoeken de overeenkomsten tussen het denken over kunst van Wilde en Nietzsche.

Op het dieptepunt van zijn leven schrijft Oscar Wilde terwijl hij op zijn eigen werk terugkijkt: ‘I Beardsley wikimed cmade philosophy an art, and art a philosophy’. De cursus ‘Het leven als kunstwerk’ is een spannende zoektocht naar wat deze uitspraak echt betekent, voor hem én voor ons.

Docent

Drs. Katja Rodenburg is filosoof, tentoonstellingen-curator en leiderschapsadviseur. Zij schreef diverse boeken waaronder ‘Ik, Ophelia’ en ‘Armando en de melancholie van het scheppen’. Op haar web-log Antheia Blossoms publiceert zij over filosofie, kunst en leiderschap. 

Inschrijven?

De vier zomercolleges vinden plaats op de Vrije Universiteit Amsterdam, op 7,9, 14 en 16 juli 2015. Inschrijven is mogelijk voor iedereen vanaf 50 jaar en kan via het inschrijfformulier via http://www.hovoamsterdam.nl

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Antheia? Vraag de nieuwsbrief aan via: info@antheia.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s