Krachtige verbeelding, langzame uitvoering – Masterclass en lezing ‘Zwaar metaal, nieuw licht’ Den Bosch

IMG_5625In het kader van het project rond het etsen en moderne ets-technieken ‘Zwaar metaal, nieuw licht’, verzorgde ik een masterclass voor de deelnemende kunstenaars en een afsluitende publiekslezing in het Grafisch Atelier in Den Bosch.

In deze lezing ging ik in op de bijzondere eigenschap van het ets-proces, in diverse vormen. De ets was bij uitstek een kunstvorm die vaak in opdracht werd uitgevoerd. Maar het is ook een middel voor de kunstenaar om juist naar een nieuwe manier te zoeken om zichzelf uit te drukken. Om te proberen, te experimenteren en om zijn kunst te beproeven. Want juist de beperkingen van het technische proces geven aan de maker de vrijheid om intensief met zijn materiaal om te gaan. Zo ontwikkelt William Blake (1757-1827) zijn eigen methode, omdat wat hij wil bereiken nog niet bestaat. Zijn verbeelding zoekt en vindt zo zijn passende uitdrukking. Ook Edvard Munch (1863-1944) schaaft zijn leven lang aan zijn eigen vaardigheden om etsen, houtsnede’s en litho’s te maken. Wat verbergt er zich onder de oppervlakte van deze werken?

Een aandachtig en alert publiek zorgde voor interessante uitwisselingen na afloop van de lezing. Ik merkte dat inhoud van de lezing voor de aanwezige toehoorders en kunstenaars een directe aanleiding en verdieping van het onderlinge gesprek betekende.

Voor veel deelnemers bleek de grafiek van Munch een verrassing en een goede reden om de tentoonstelling in het Van Gogh Museum, ‘Van Gogh – Munch’ (weer) te bezoeken. De werken zijn nog te zien tot en met 17 januari 2015.

De volgende versie van de masterclass en lezing zal in december 2015 in Eindhoven plaatsvinden. Zie ook: http://www.zwaarmetaalnieuwlicht.wordpress.com

Tentoonstelling Den BoschDeelnemende kunstenaars in Den Bosch: Dennis Amatdjais, Danni van Amstel, Alex Baams, Luba Belejova, Janneke Baltussen, Femke Dekkers, Veronique van Helden, Gijs van Lith, Sven Nibbeling en Fenne Westra.

Katja Rodenburg

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Antheia? Vraag de nieuwsbrief aan via: info@antheia.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s