Wat betekent kunst in 2011? – Biennale reis Venezia 20 t/m25 juni 2011

Antheia verzorgt voor en in samenwerking met De Gouden Engel kunst- en cultuurreizen een bijzondere Biennale -reis naar Venetië met als thema: Wat betekent kunst in 2011? Een alternatieve inleiding in de filosofie van de kunst aan de hand van de meest actuele gespreksonderwerpen in de hedendaagse kunst.

Zie hieronder voor het volledige programma

Mocht u interesse hebben, maar wilt u nog niet meteen een beslissing nemen, dan is een voorlopige opgave mogelijk. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een berichtje krijgt, waarna u zo snel mogelijk moet beslissen.

• Voor nog meer inhoudelijke informatie kunt u altijd met ons contact opnemen, vragen en opmerkingen zijn van harte welkom!

Katja Rodenburg (Antheia)

katjarodenburg@antheia.nl / 06 38280926

• Voor het boeken van deze reis, informatie over de algemene begeleiding en de reis zelf kunt u terecht bij de algemeen begeleider Gerard Kemna (De Gouden Engel)

kemna@goudenengel.nl / 024-3788872

Programma – overzicht

(wijzigingen voorbehouden)

6-daagse vliegreis 20 – 25 juni 2011 reiscode 192

· Bezoek aan de 54e Biennale d’Arte en nevenexposities

· Wat betekent kunst in 2011? Diverse inleidingen a.h.v. tentoongestelde werken en installaties.

· Verblijf in een ideaal gelegen hotel in het centrum van Venetië

· Thematische begeleiding: Katja Rodenburg (filosoof, kunstcurator)

♦ Maandag 20 juni (zie Opmerking 1, 2)

Ca. 12.30 uur: kennismaking met begeleiding en deelnemers op Schiphol.

14.50 uur: per KLM-vlucht KL1655 naar Venetië (aankomst ca. 16.30 uur).

Per boottaxi naar het hotel in de wijk Dorsoduro (centrum), nabij de Accademia.

We maken een wandeling in de omgeving van het hotel en zien o.a. de I Gesuati-kerk (Santa Maria del Rosario; met plafondschilderingen van Giambattista Tiepolo), een gondelwerf, de San Trovaso-kerk.

Avond: we hebben plaatsen gereserveerd in een gezellig restaurant.

♦ Dinsdag 21 juni

Na het ontbijt volgt een inleiding in het hotel door Katja Rodenburg:

Wat betekent kunst in 2011? We verdiepen ons in deze vraag naar aanleiding van de werken van de uitverkoren Biennale- kunstenaars. Tegelijkertijd maken we kennis met de thema’s van de ‘filosofie van de kunst’, de esthetica.

Aansluitend brengen we o.l.v. Katja Rodenburg een eerste bezoek aan de 54e Biennale d’Arte, de twee-jaarlijkse expositie van moderne kunst. De Biennale vindt plaats in het stadspark Giardini di Castello, in de complexen van de vroegere scheepswerven Arsenale en op vele kleine locaties verspreid door de stad. Nederland presenteert zich in het Rietveld-paviljoen (zie OPM. 6). Artistiek directeur van de Biennale van 2011 is Bice Curiger, als curator verbonden aan Kunsthaus Zürich. Zij heeft als werktitel voor de Biennale gekozen: ILLUMInations.

Avond: mogelijkheid om samen te eten

♦ Woensdag 22 juni

Katja Rodenburg vervolgt in het hotel met de inleiding

Moderne Media in beweging: film,‘video’, performances en installaties. Op welke manier gebruikt de hedendaagse kunstenaar deze technieken? Wat voor een gevolgen heeft dat voor het beleven van de kunstwerken?

Aansluitend: tweede bezoek aan de Biennale d’Arte. Zie dinsdag 21 juni.

Middag: Mogelijkheid voor een wandeling door de wijk Castello met bezoek aan kleine Biennale-locaties, Palazzo Querini Stampalia en de kerken Santi Giovanni e Paolo en San Zaccaria.

Via Ca’ d’Oro en de Rialto-brug bereiken we het hart van de stad: San Marco-plein, San Marco-basiliek en het Dogenpaleis.

Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of concert of operavoorstelling te bezoeken. Nadere informatie volgt later en tijdens de reis.

♦ Donderdag 23 juni

Vervolg inleidingen.

Dialoog tussen Oud en Nieuw: welke verrassende inzichten levert hetgesprek tussen oude en nieuwe kunst op? Met aandacht voor de relatie die curator Bice Curiger legt tussen Jacopo Tintoretto (1518-1594) en de kunstenaars van nu.

Aansluitend maken we per busboot (vaporetto) een tocht over de Canal Grande, de levensader van de stad, gesierd met prachtige palazzi en kerken. We bezoeken Museo d’Arte Moderna in het Ca’ Pesaro. Het museum zorgt altijd voor een verrassende combinatie van vaste collectie en tijdelijke expositie.

Middag: naar keuze en in overleg met de begeleiders. Suggesties:

+ bezoek aan het Dogenpaleis en/of Scuola Grande di San Rocco (veel werken van Tintoretto);

+ wandeling door de rustige wijk Cannaregio met o.a. de Joodse Wijk (Ghetto geheten);

+ bezoek aan een tijdelijke expositie in Palazzo Grassi (moderne kunst);

+ bezoek aan kleinere Biennale-locaties

Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of concert te bezoeken.

♦ Vrijdag 24 juni

Vervolg inleidingen.

‘Les liaisons dangereuses’: kunst in de hedendaagse samenleving. We lichten een puntje van de sluier op en bespreken de intrigerende relatie tussen de kunstenaar en de verzamelaar, het museum en de kunsthandel. Wat betekent dit voor ons als toeschouwers?

Aansluitend: wandeling door de wijk Dorsoduro met bezoek aan de imposante Salute-kerk.

De voormalige douanegebouwen op Punta della Dogana zijn, naar ontwerp van de Japanse architect Tadao Ando, omgebouwd tot een prachtig museum. We zien een groot aantal werken (hedendaagse kunst) uit de collectie van François Pinault. Zie ook http://www.palazzograssi.it.

Middag: naar keuze en in overleg. Suggesties:

+ bezoek aan het Peggy Guggenheimmuseum, met vele topstukken uit de vorige eeuw. Zie voor informatie collectie en tijdelijke expositie: http://www.guggenheim-venice.it.

+ Oversteken naar de eilanden Giudecca en San Giorgio Maggiore. Vanaf de campanile (toren) van de gelijknamige kerk hebt u een prachtig uitzicht over Venetië.

Avondprogramma: naar keuze en in overleg.

♦ Zaterdag 25 juni

Ochtend: naar keuze en in overleg. Suggesties:

+ zie 23 en 24 juni

+ Boottocht naar San Michele (kerkhof-eiland met graf van o.a. Strawinsky) en het glasblazerseiland Murano.

Na de middag reist u per boottaxi of busboot naar de luchthaven van Venetië (Marco Polo).

17.30 uur: vertrek KLM-vlucht KL1656 naar Amsterdam.

Ca. 19.30 uur; aankomst op Schiphol.

OPMERKINGEN

1. Vliegreis of anders: Er wordt met KLM gevlogen rechtstreeks van Schiphol naar Venetië (Marco Polo). Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslagen zijn inbegrepen (dec. 2010 ca. € 110,–), maar blijven aan verandering onderhevig. Wanneer belastingen en toeslagen afwijken van genoemd bedrag kan dit in de uiteindelijke reissom worden doorberekend. Wanneer u niet wenst te vliegen kunt u met De Gouden Engel overleggen om per trein te reizen.

2. Reissom: de reissom is 100 Euro lager dan in onze algemene brochure staat vermeld.

3. Bootkaart: in de reissom zijn de kosten van een 7-daagse bootkaart inbegrepen, echter tot een bedrag van 50 Euro (= kosten 7-daagse kaart in december 2010).

4. Accommodatie: In Venetië verblijft u in een prima hotel, ideaal gelegen in de rustige centrum-wijk Dorsoduro (nabij Accademia).

5. Bovenstaand programma is voorlopig. Wijzigingen en aanvullingen, ook tijdens de reis, zijn mogelijk. Het definitieve programma ontvangt u ca 10 dagen vóór vertrek. U bent natuurlijk niet verplicht alle inleidingen bij te wonen en/of alle excursies mee te maken.

6. De 54ste Biennale d’Arte / Nederlands Paviljoen: deze reis naar Venetië kent een bijzonder thema: Wat betekent kunst in 2011? De kwaliteit en de diversiteit van de uitverkoren kunstenaars bieden een unieke gelegenheid om ons te verdiepen in deze vraag. De curator van deze editie, Bice Curiger, is in het bijzonder geïnteresseerd in hoe de kunstenaars van onze tijd een intense dialoog met de toeschouwer op gang willen brengen. Het werk van de Venetiaanse schilder Tintoretto, de grootheid uit het verleden, vormt hierbij een verrassend referentiepunt. Curator van het Nederlandse paviljoen is Guus Beumer, directeur van Marres, centrum voor hedendaagse kunst in Maastricht. Hij heeft niet één maar vijf personen uitgenodigd om het Nederlandse Paviljoen in te vullen: fotograaf Johannes Schwartz, de kunstenaars Barbara Visser en Joke Robaard, de vormgeefster Maureen Mooren en de architect Herman Verkerk.

7. De begeleider Katja Rodenburg is filosoof en gespecialiseerd in de esthetica, de filosofie van de kunst. Daarnaast werkt zij als curator en is zij adviseur op het gebied van leiderschap. Zij maakt tentoonstellingen en publiceerde Ik, Ophelia (Uitgeverij d’jonge Hond, 2008), over J.E. Millais en het werk van de fotografen Hellen van Meene, Rineke Dijkstra en Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin. In 2009 verscheen van haar hand Armando en de melancholie van het scheppen (Uitgeverij d’jonge Hond, 2009), over de filosofische achtergronden van de drie belangrijkste thema’s in het werk van de kunstenaar Armando. Meest recent verschenen: Armando en Aaron van Erp (Uitgeverij d’jonge Hond, 2010). Voor De Gouden Engel begeleidde zij o.a. reizen met als thema “Friedrich Nietzsche”.

8. Minimum aantal: het minimum aantal deelnemers is 17. Mocht dit aantal niet gehaald worden dan kan de reissom met (maximaal) € 70,– p.p. verhoogd worden, zodat deze bijzondere rondreis tóch doorgang kan vinden.

9. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. De donateurskorting op deze reis bedraagt € 20,– p.p.. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,– als Donatie-2011 hebt overgemaakt op het bank- of gironummer van Stichting De Gouden Engel.

10. VOORLOPIGE OPGAVE IS MOGELIJK! Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen dan adviseren wij u een voorlopige opgave. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een berichtje krijgt, waarna u zo snel mogelijk moet beslissen.

REISINFORMATIE

+ Reissom: € 1190,–

+ Inbegrepen: – Vliegretour Amsterdam-Venetië incl. luchthavenbelastingen en veilig-

heidstoeslagen (op 1-12-10 ca. € 110 per retourticket; zie OPM. 1),

– vervoer luchthaven Marco Polo – hotel v.v.

– bootkaart openbaar vervoer voor de gehele verblijfsperiode t.w.v. 50 Euro

– 5 overnachtingen + 5x ontbijt in een prima hotel in het centrum van Venetië; verblijf in een 2-persoonskamer.

NB. Toeslag gebruik 1-persoonskamer € 160,-.

– kunsthistorische + algemene begeleiding tijdens de gehele reis

– toegang hoofdlocaties Biennale (overige entrees zijn niet inbegrepen).

+ Thematische begeleiding: Katja Rodenburg (filosoof en kunstcurator)

+ Algemene begeleiding: Gerard Kemna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s