Antheia mini-symposium Dromen van stad en land bij tentoonstelling Gedroomde landschappen Symbolisme van Van Gogh tot Kandinsky 3 maart 2012 Van Gogh Museum Amsterdam

Edvard Munch Melancholie 1894-1896

Naar aanleiding van de tentoonstelling Gedroomde landschappen – symbolisme van Van Gogh tot Kandinsky in het Van Gogh Museum in Amsterdam organiseert Antheia met het mini-symposium Dromen van stad en land weer een bijzondere ontmoeting tussen de filosofie en de kunsten.

Op het einde van de 19e eeuw ontstaat er een nieuwe kunststroming die nu samengevat wordt onder de naam ‘symbolisme’ De tentoonstelling bestrijkt een breed gebied, van voorlopers van het symbolisme zoals Böcklin en Whistler, tot Mondriaan en Kandinsky, die de aanzet gaven tot belangrijke 20e-eeuwse stromingen zoals surrealisme en abstractie. Werken van beroemde schilders als Monet, Gauguin, Van Gogh en Munch worden gepresenteerd naast die van minder bekende, maar evenzeer fascinerende kunstenaars uit bijvoorbeeld Scandinavië en Oost-Europa.

Het programma van dit mini-symposium biedt een afwisselende dag, met lezingen en beeldpresentaties en gelegenheid tot vragen stellen. Daarbij maken we niet alleen nader kennis met de kunstwerken in de tentoonstelling maar ook met het symbolisme in de filosofie, poëzie en muziek.

● Edwin Becker (Van Gogh Museum) vertelt over de tentoonstelling Gedroomde landschappen-Symbolisme van Van Gogh tot Kandinsky Hoe kwam de tentoonstelling tot stand en welke bijzondere werken zijn er nu te zien? Het symbolisme was nauw verbonden met muziek. Zo liet Kandinsky zich inspireren door de muziek van Schönberg en schreef Rachmaninov een compositie bij Het dodeneiland van Böcklin.We horen meer over de bijzondere band tussen het beeld en de muziek. De lezing brengt dit aan de hand van beeld-en muziekfragmenten voor het voetlicht. Met muziek van onder andere Debussy en Schönberg.

● Katja Rodenburg (Antheia) gaat in de lezing Verlangen naar de droom: melancholie in de natuur en de stad in op de (kunst)filosofische achtergronden van het thema van de tentoonstelling. Waarom verlangen de kunstenaars juist in deze periode naar iets anders dan de ‘realistische’ werkelijkheid?

We ontdekken hoe groot de invloed van denkers en schrijvers als Friedrich Nietzsche en Oscar Wilde op deze ideeën is. Daarna gaan we dieper in op enkele werken van Edvard Munch en James Abbott McNeill Whistler die in de tentoonstelling te zien zijn. Met een bijzondere bijrol voor de beroemde mist die in het kosmopolitische London hangt…. Met beeldpresentatie.

Programma

v.a. 10.30 Ontvangst en registratie 11.00 Introductie 11.15 Lezing Edwin Becker 12.30 Gelegenheid tot het gebruiken van de lunch 13.30 Lezing Katja Rodenburg 14.30 Gelegenheid tot het stellen van vragen

ca. 15.00 Evt. (Nogmaals) bezoek aan de tentoonstelling. Edwin Becker en Katja Rodenburg zijn vervolgens op zaal aanwezig om vragen te beantwoorden.

Over de sprekers

Edwin Becker is Hoofdconservator Tentoonstellingen van het Van Gogh Museum en kunsthistoricus.Hij is verantwoordelijk voor diverse tentoonstellingen, over kunstenaars als bijvoorbeeld Dante Gabriel Rossetti, Egon Schiele, John Everett Millais en thema’s als Kunstenaarslijsten (In Perfect Harmony) , Art Nouveau: la Maison Bing of Naturalisme (Illusie en werkelijkheid). Hij verzorgde verschillende essays en artikelen voor zowel de bijbehorende catalogi als andere publicaties.

Katja Rodenburg is filosoof, leiderschapsadviseur en tentoonstellingen-curator. Zij publiceerde Ik, Ophelia (Uitgeverij d’jonge Hond, 2008), over John Everett Millais en het werk van de fotografen Hellen van Meene, Rineke Dijkstra en Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Armando en de melancholie van het scheppen (WBooks, 2009), over de filosofische achtergronden van het werk van de kunstenaar Armando en Armando en Aaron van Erp (WBooks, 2010). Voor berichten en artikelen rond filosofie, kunst en leiderschap kijk op haar weblog ‘Antheia Blossoms’: http://www.antheiablossoms.wordpress.com

Informatie en inschrijving

Entree

De kosten voor het gehele programma van het mini-symposium bedragen ( inclusief de informatiemap) € 12,50 per persoon. Dit bedrag is exclusief de entree voor het Van Gogh Museum en verdere verblijfskosten. (NB.: Met museumkaart is de toegang voor het museum gratis)

Inschrijving

U kunt zich inschrijven onder vermelding van uw adresgegevens en telefoonnummer via e-mail: katjarodenburg@antheia.nl of via telefoon: 06 38280926 .

De mini-symposia komen tot stand dankzij het Van Gogh Museum en Antheia ruimte voor leiderschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s