Geestverwanten – twee zielen, één kunst lezing door Katja Rodenburg 5 april 2012 Boekhandel Ongerijmd Arnhem

Friedrich Nietzsche en Richard Wagner, Federico García Lorca en Salvador Dalí

Lezing Maand van de Filosofie 2012

Filosoof Katja Rodenburg onderzoekt in deze lezing het wel en het wee van de vriendschap tussen kunstenaars. De wederzijdse herkenning laait meestal hevig op en de passie van de twee zielen samen zet alles in vuur en vlam.  Misschien kan de fragiele kunstenaarsvriendschap  juist daarom meestal slechts tijdelijk bestaan. Hoe werkt deze geestverwantschap? Hoe kan het  proces van het maken van een kunstwerk, dat bij uitstek zo individueel is, met een ander gedeeld worden? Hierbij gebruiken we onder andere de ideeën van de filosoof Aristoteles over de vriendschap uit zijn werk de Ethica.

We proberen in de lezing deze vragen ook te beantwoorden aan de hand van twee voorbeelden uit de praktijk.

De vriendschap tussen de filosoof Friedrich Nietzsche en de componist Richard Wagner beïnvloedt niet alleen hun persoonlijkheid maar verandert ook de manier waarop ze hun werk tot stand brengen. Toch bevat deze ontmoeting al de kiem van hun latere verwijdering.

De aanvankelijk diepe vriendschap tussen de kunstenaar Salvador Dali en de dichter Federico García Lorca begint evenzeer veelbelovend. Er breekt een nieuwe tijd aan, die vraagt om een eigen, opwindende kunst. Maar ook hier drijven de omstandigheden de twee weer uit elkaar.

Niet toevallig ontdekken we dat in deze betrekkingen natuurlijk ook een derde persoon een rol speelt…

De lezing Geestverwanten – twee zielen, één kunst vormt een verbinding tussen het thema ‘vriendschap’ (Boekenweek 2012) en het thema ‘de ziel’ van de  Maand van de Filosofie 2012.

Reservering is gewenst, u kunt uw plaats voor de lezing reserveren door een mail te sturen naar: katjarodenburg@antheia.nl. U ontvangt zo spoedig mogelijk een bevestiging.

Datum en tijd: donderdag 5 april 2012, 20.00- ca.21.45

Plaats: Boekhandel ONGERIJMD, Nieuwstad 38 Arnhem

Entree: € 5,00.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s