Federico García Lorca reis naar Granada e.o. 19 t/m 26 oktober 2011

Verde te quiero verde.

Verde viento. Verde ramas. 

Federico García Lorca (1898-1936)

In de geest van Spanje’s beroemdste dichter bezoeken we de plaatsen die zijn leven en werk inspireren. Federico García Lorca maakt als dichter, toneelregisseur en kunstenaar zijn passie voor het land en de mensen die er wonen op allerlei manieren duidelijk. Dit jaar wordt in augustus het moment herdacht waarop er 75 jaar geleden een bruut einde kwam aan zijn te korte leven.

Federico García Lorca en Salvador Dali

We verdiepen ons in zijn ‘filosofie van de flamenco’, het verband tussen de melancholie en de kunst om te leven. Tijdens een flamenco optreden ervaren we dit in de zang, de dans en de muziek. Ook besteden we aandacht aan andere kunstenaars voor wie de streek veel heeft betekend, zoals bijvoorbeeld de kunstenaar Picasso en de componist Manuel de Falla. Een unieke literatuur-, filosofie en kunstreis door het oostelijk deel van Andalusië waarbij we in het centrum van het hart, in de veelzijdige stad Granada verblijven.

Een bezoek aan het schitterende Alhambra staat uiteraard op het programma, net als ondermeer een excursie naar Lorca’s geboortedorp, Fuente Vaqueros.

Antheia verzorgt voor en in samenwerking met De Gouden Engel kunst- en cultuurreizen deze bijzondere reis naar Granada en omgeving.

Zie hieronder voor het volledige programma

Mocht u interesse hebben, maar wilt u nog niet meteen een beslissing nemen, dan is een voorlopige opgave mogelijk. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een berichtje krijgt, waarna u zo snel mogelijk moet beslissen.

• Voor nog meer inhoudelijke informatie kunt u altijd met ons contact opnemen, vragen en opmerkingen zijn van harte welkom!

Katja Rodenburg (Antheia)

katjarodenburg@antheia.nl / 06 38280926

• Voor het boeken van deze reis, informatie over de algemene begeleiding en de reis zelf kunt u terecht bij de algemeen begeleider Gerard Kemna (De Gouden Engel)

kemna@goudenengel.nl / 024-3788872

8-daagse vliegreis 19 – 26 oktober 2011 reiscode 112

· Themareis rond de Spaanse dichter Federico García Lorca (1898-1936), 75 jaar na zijn dood

· Uitgebreid aandacht voor leven en werk van Lorca (poëzie, theater, flamenco); bezoek aan historische plaatsen

· Ook aandacht voor kunstenaars die Lorca beïnvloedden, o.a. Salvador Dali en de componist Manuel de Falla

· Verblijf in een prima hotel, in het centrum van Granada, niet ver van het Alhambra en de wijk Albaicín

· Ook bezoek aan Picasso-museum in Malaga

· Thematische begeleiding: Katja Rodenburg (filosoof)

(Voorlopig) PROGRAMMA

• Woensdag 19 oktober

Ca. 14 uur: kennismaking met begeleiding en deelnemers op Schiphol.

16.15 uur: per Transavia-vlucht HV6117 naar Malaga.

19.15 uur: aankomst op de luchthaven van Malaga.

Aansluitend bustransfer naar het hotel in het centrum van Malaga (1 overnachting). Het hotel is rustig gelegen vlakbij de kathedraal.

Avond: we hebben plaatsen gereserveerd in een gezellig restaurant, niet ver van het hotel.

• Donderdag 20 oktober

Na het ontbijt zal Katja Rodenburg een inleiding verzorgen over Pablo Picasso:

Picasso in Malaga – Leven en werk van Picasso, met bijzondere aandacht voor enkele werken die te zien zijn in het Museo Picasso in Malaga. We onderzoeken waarom voor Picasso het surrealisme vanzelfsprekend is: voor hem moet een schilder weliswaar de natuur observeren, maar dat tegelijkertijd nooit verwarren met de schilderkunst zelf.

Aansluitend: mogelijkheid om het Picasso-museum en het geboortehuis van de kunstenaar te bezoeken.

Ca. 15 uur: vertrek per touringcar naar Granada.

Tijdens de busreis volgt een korte introductie op leven en werk van Federico García Lorca en op het reisverloop in en om Granada.

Ca. 17 uur: aankomst bij het hotel in het centrum van Granada (5 overnachtingen).

Via een eerste wandeling verkennen we de omgeving van het hotel.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant nabij Plaza Nueva, niet ver van het hotel.

• Vrijdag 21 oktober

Na het ontbijt vervolgt Katja Rodenburg met de inleiding:

Het Alhambra en de Torre de la Vela – Het Alhambra en de tuinen, de plaats, de sfeer en de gebouwen vormen voor de kunstenaars, schrijvers en musici van Granada een onuitputtelijke bron van inspiratie. Dit geldt in het bijzonder voor Federico García Lorca, zijn vriend de componist Manuel de Falla en anderen. Door hun ogen kijken we naar wat hen zo betoverde.

Aansluitend: uitgebreid bezoek aan het La Alhambra (o.a. Alcazaba, Patio de los Leones) en El Generalife. Prachtig uitzicht over de stad!

Eind van de middag: mogelijkheid voor een bezoek aan de nabijgelegen Fondación Rodríguez-Acosta met decoratieve kunst, archeologische voorwerpen en enkele werken van de schilder José María Rodríguez Acosta (1878-1941).

Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of concert/theater te bezoeken. Nadere informatie volgt later en tijdens de reis.

• Zaterdag 22 oktober

Vervolg lezingenserie door Katja Rodenburg:

La luna – Leven en werk van Federico García Lorca – We volgen de ontwikkeling van Lorca, van zijn geboortehuis (Fuente Vaqueros) tot zijn dood (Parque Federico García Lorca). Met bijzondere aandacht voor de motieven en begrippen uit zijn werk, veelal afkomstig uit de natuur in de omgeving, zoals bijvoorbeeld de maan.

Aansluitend: dagexcursie in de omgeving van Granada, in het teken van de dichter.

Per bus rijden we naar Fuente Vaqueros voor een bezoek aan het geboortehuis van Lorca.

Na de middag maken we een korte wandeling door het als herdenkingsplek ingerichte park nabij Víznar, waar hij, 38 jaar oud, om het leven werd omgebracht.

Aan het eind van de middag zijn we terug in Granada.

*Literair intermezzo: Het ijzig hart – over de gevolgen van de burgeroorlog De in Spanje zeer bekende Almudena Grandes vraagt in haar werk aandacht voor de oorzaken en de gevolgen van de Spaanse burgeroorlog, van toe tot nu. Wij bespreken haar boek ‘Het ijzig hart’ en proeven van dit fascinerende verhaal. Het boek maakt bespreekbaar wat in Spanje nog steeds niet echt besproken mag worden.

Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of concert te bezoeken.

• Zondag 23 oktober

Vervolg inleidingen met:

Lorca en de filosofie van de flamenco – We verdiepen ons in de voorliefde van de dichter voor de ‘cante jondo’ en de flamenco. Wat is nu precies ‘duende’? En wat is het verband tussen de melancholie en de kunst om te leven? Hierbij besteden we ook aandacht aan het invloedrijke werk van de Spaanse filosoof Miguel de Unamuno.

Aansluitend: * Poëzie-wandeling

Tussen het sacrale en het profane: Lorca en het Albaicín – Tijdens de wandeling horen en bespreken we de mooiste gedichten met ‘zigeuner’ thema’s en motieven. Met speciale aandacht voor de impressies die Lorca schreef tijdens zijn wandelingen door deze bijzondere wijk van Granada.

Eind van de middag:

* Muzikaal intermezzo: Cante! – een introductie tot verschillende vormen van flamenco. Aan de hand van de gedichten van Lorca die door diverse grote flamenco kunstenaars, zoals bijvoorbeeld Enrique Morente, op cd zijn gezet. Lorca was zelf een zeer goede musicus, we horen hem zelf spelen op een unieke opname! Met ook aandacht voor zijn bijzondere band met de componist Manuel de Falla en de flamenco-wedstrijd die zij gezamenlijk in 1922 organiseerden.

Avond: optreden flamenco-ensemble (gitaar, zang, dans) en/of bezoek flamenco-school.

• Maandag 24 oktober

Inleiding door Katja Rodenburg:

Het huis in het landschap – Het werk van Lorca als toneelschrijver en als leider van zijn studententoneelgroep. We besteden in het bijzonder aandacht aan de invloed van het landschap op zijn werk en bespreken het stuk ‘La casa de Bernarda Alba’ (Het huis van Bernarda Alba).

Rest van de dag: naar keuze. Suggesties:

+ bezoek aan en wandeling door een deel van de Sierra Nevada, nabij Granada;

+ stadswandeling met bezoek aan o.a. kathedraal en Capella Real

Avond: mogelijkheid om samen te eten.

• Dinsdag 25 oktober

Ochtend: bezoek aan de Huerta San Vincente, het voormalige zomerhuis van de Lorca-familie, in het García Lorca park in Granada.

Vervolgens verlaten we Granada en rijden we terug richting Malaga.

Onder voorbehoud van tijd en weersomstandigheden maken we een langere stop in natuurpark El Torcal, nabij Antequera. Tevens mogelijkheid hier te lunchen.

Tegen de aankomst komen we weer aan bij het hotel-voor-een-nacht in het centrum van Malaga.

Laatste avond in Andalusië. We zullen plaatsen reserveren om samen te eten.

• Woensdag 26 oktober

Na het ontbijt brengt de bus ons naar de luchthaven van Malaga.

11.20 uur: vertrek Transavia-vlucht HV6116 naar Amsterdam.

14.20 uur: aankomst op Schiphol.

OPMERKINGEN

1. Heen- en terugreis: er wordt gevlogen met Transavia naar Malaga, op gunstige tijden, rechtstreeks van en naar Schiphol.

2. Reissom: de reissom is iets lager dan in onze algemene brochure staat vermeld.

3. Busvervoer / zwaarte van de reis: Tijdens de busritten Malaga-Granada v.v. en de excursies buiten Granada maken we gebruik van een comfortabele touringcar met airconditioning. De bus stopt vlakbij de plaatsen die we willen bezoeken in Fuente Vaqueros en Víznar. Er hoeft hier dus niet veel gelopen te worden. Dit geldt echter niet voor Granada. Met name vanwege de vele hoogteverschillen vragen de wandelexcursies naar El Alhambra en door de wijk Albaicín om een goede conditie en goed schoeisel. NB. De hoofdingang van El Alhambra en de hoogste plekken in de wijk Albaicín zijn overigens ook met openbaar vervoer te bereiken; opstap vlakbij het hotel.

4. Voorlopig Programma: bovengenoemd programma is voorlopig. Wijzigingen, ook tijdens de reis, blijven mogelijk. Het definitieve programma ontvangt u ca. 8 dagen vóór vertrek.

5. Begeleiding: Katja Rodenburg is filosoof en gespecialiseerd in de esthetica, de filosofie van de kunst. Daarnaast werkt zij als curator en is zij adviseur op het gebied van leiderschap. Zij maakt tentoonstellingen en publiceerde Ik, Ophelia (Uitgeverij d’jonge Hond, 2008), over J.E. Millais en het werk van de fotografen Hellen van Meene, Rineke Dijkstra en Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin. In 2009 verscheen van haar hand Armando en de melancholie van het scheppen (Uitgeverij d’jonge Hond, 2009), over de filosofische achtergronden van de drie belangrijkste thema’s in het werk van de kunstenaar Armando. Meest recent verschenen: Armando en Aaron van Erp (Uitgeverij d’jonge Hond, 2010). Voor De Gouden Engel begeleidde zij o.a. reizen met als thema “Friedrich Nietzsche”. Zie ook http://www.antheiablossoms.wordpress.com.

6. Excursies: U bent niet verplicht alle excursies ter plaatse te volgen. Het programma biedt zeker mogelijkheden tot eigen initiatief. De begeleiders adviseren u graag.

7. Ter voorbereiding: ook zonder speciale voorkennis maar met een gezonde interesse kunt u aan deze reis deelnemen. Tijdens de reis zal Katja Rodenburg u uitvoerig informeren. Wanneer u zich echter vooraf tóch wilt oriënteren adviseren wij de in de inleidingen genoemde boeken of andere werken van Federico Garcia Lorca. ‘Op de website ‘Antheia blossoms’ van Katja Rodenburg / Antheia staan regelmatig nieuwe berichten in verband met de onderwerpen van deze reis. U kunt ze vinden onder de categorie: Spanje en Spaanstalige cultuur’. Kijk op: http://www.antheiablossoms.wordpress.com

8. Hotels / eenpersoonskamers: u verblijft in goede en sfeervolle hotels, centraal en rustig gelegen in Malaga (2 overnachtingen) en Granada (5). Alle kamers beschikken over een eigen douche en toilet. Eenpersoonskamers zijn voldoende beschikbaar.

9. Aantal deelnemers: het minimum aantal deelnemers is 15. Mocht dit aantal niet gehaald worden dan kan de reissom (met maximaal Euro 50,– p.p.) worden verhoogd zodat deze bijzondere reis tóch kan doorgaan. Wij houden een maximum aan van 20 personen.

10. Maaltijden: Behalve het ontbijt zijn de maaltijden niet inbegrepen. Uit ervaring weten we dat veel mensen het op prijs stellen om ‘s avonds samen te eten. De reisleiding zal hier rekening mee houden en dagelijks plaatsen reserveren in restaurants. In Spanje ligt de prijs van de maaltijden vaak onder het Nederlandse prijsniveau.

11. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. De donateurskorting op deze reis bedraagt € 20– p.p.. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,- als Donatie-2011 hebt overgemaakt op één van de banknummers van Stichting De Gouden Engel.

12. Voorlopige opgave is mogelijk! Wanneer u nog niet kunt beslissen adviseren wij een voorlopige opgave. Wij houden dan – zonder kosten – plaats(en) voor u gereserveerd en u hoeft pas in een later stadium te beslissen of u wél of niet meereist.

REISINFORMATIE

+ Reiskosten: € 1450,–

+ Inbegrepen: – retourvlucht Amsterdam-Malaga incl. luchthavenbelastingen en toeslagen;

– aansluitende transfers luchthaven Malaga-hotel v.v. en Malaga-Granada v.v.;

– alle vervoer per luxe touringcar tijdens de dagexcursie buiten Malaga, zoals beschreven in het voorlopige programma;

– 7 overnachtingen in prima hotels in Malaga en Granada.

NB. Indien u een 1-persoonskamer wenst bedraagt de toeslag € 150,–.

– 7x ontbijt; overige maaltijden zijn niet inbegrepen.

– alle genoemde (en eventuele extra) inleidingen door Katja Rodenburg

– inhoudelijke en algemene begeleiding tijdens de gehele reis.

– entrees Alhambra, geboortehuis Lorca in Fuente Vaqueros en zomerhuis in Granada.

NB. Overige entrees, fooien en eventuele kosten van openbaar vervoer zijn niet inbegrepen.

+ Thematische begeleiding: Katja Rodenburg

+ Algemene Begeleiding: Gerard Kemna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s